Жители на  Атия, Черноморец и Присад излязоха на протест срещу трите

...
Жители на  Атия, Черноморец и Присад излязоха на протест срещу трите
Коментари Харесай

Жители на Атия, Черноморец и Присад излязоха на протест

Жители на  Атия, Черноморец и Присад излязоха на митинг против трите площадки за краткотрайно запазване на рискови битови боклуци, наоколо до село Атия. Те скандираха: " Не желаеме отпадъци, желаеме природа ", съобщи БНР. 

След като 2 часа близо 100 индивида блокираха пътя за селото, недоволството се придвижи на площадката, край селото, където би трябвало да се съхраняват рисковите боклуци. Според някой от протестиращите, тези депа са бомба със закъснител и би трябвало да бъдат затворени.

Въпреки уверенията на екоминистъра Нено Димов, че площадката е изцяло безвредна, протестиращите настояха за осъществяване на референдум и пренасяне на плана. Директорът на Регионалната екоинспекция в Бургас Тонка Атанасова е безапелационна, че природата няма по какъв начин да бъде нечиста през подпочвените води. " Няма по какъв начин природата да бъде нечиста, количествата, които ще се съхраняват са прекомерно дребни. Дори да има естествено злополучие, има хидро-геоложки отчети, има отчети на почвата в Общината, отговорността ще бъде напълно тяхна. Ако желае Общината, в случай че откри финансов запас, да си ги реалокира ", разяснява тя.

Адвокат Драгомир Ошавков счита, че при правенето на оценката за въздействието върху околната среда не е спазен законът. „ Този имот е трябвало да бъде хранилище за строителни боклуци, не за рискови битови боклуци. Уж са създали оценката с присъединяване на пет индивида, което е смешно ”, съобщи юристът.

Министър Нено Димов опроверга тези изказвания. Той е безапелационен, че всичко е законно. " Тази площадка нямаше да бъде тук в случай че смятах,че не е безвредна. Тя е предходна през процедурите, които има. При всички положения по-безопасно е тези характерни битови боклуци да минават от тук, в сравнение с да са в кофите за отпадък. Това, което е направено тук е по най-високите швейцарски стандарти ", сподели екоминистърът.

Екоминистърът подсети, че всички български общини са длъжни да имат такава площадка до края на идната година. Който няма - ще бъде глобен.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР